Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2007: Catalonië
Wanneer en Wie2 april 2007
door Ivo Geeringckx
Verslag: Bert Gilles
IntroSpaanse streken…

Catalonië behoort tot de meer bekende en ook kwaliteitsvolle wijnregio’s van het Spaanse wijnlappendeken. Met het trotse Barcelona als vaandeldrager hoef je immers niet naar bekendheid te hengelen maar dat is niet steeds zo geweest. Voor de grote doorbraak van de Spaanse wijn, bestond een flink deel van de export uit gastarbeiders die zich in het rijke West-Europa met wisselend succes het pokkenzuur gingen werken– denk maar aan de maffe kelner Manuel 'I’m from Barcelona' uit Fawlty Towers–.
Over de wijn dus: Catalonië heeft zich inmiddels alle ingrediënten eigen gemaakt die het succes van de Spaanse wijnen hebben tot stand gebracht: het cultiveren van, zowel grote, klassieke druivenrassen (Cabernet, Syrah…), als eigen inlandse variëteiten (Macabeo, Xarel-Lo, Garnacha e.a.).
Bovendien weten ze, door de klassieke rassen te assembleren met hun inlands materiaal, hun wijnen vaak een exotisch en origineel tintje te geven en gaan ze, niet gehinderd door te beperkende AOC-bepalingen, driftig experimenteren met diverse vatlageringen. Dat de combinatie van dit alles tot een benijdenswaardige identiteit leidt, hoeft geen betoog en walst dus des te plezieriger door het glas!


Naar Top
Selectie1. Extremarium Penedès 05 (Macabeo - Xarel-Lo –Parellada)
Wit goud met fraaie groene tint. Helderheid is optimaal!
De geuraanzet onthult middelrijp wit fruit: witte bes, perzik en ook sterfruit, naast bloesem en vanille. Behoorlijk krachtige alcohol op de achtergrond.
De levendige zuren kondigen jonger fruit aan op de tong: jonge perzik, Granny en citrus. Daarna dooft de wijn relatief snel uit met persistent zuur tot in de finale.
G: 11.5 5.15 €.

2. Clos del Pinell 05 (Garnacha Bl. – Macabeo – Moscatel)
Kleur van zuiver goud!
Likeurachtige neus met het karakter van Mandarine Napoléon!...
In de smaak vinden we dezelfde likeurtoets terug met witte chocolade en Poire Williams. Voorwaar een vreemde eend in de bijt maar toch niet onaardig!
G: 13.75 7.67 €.

3. Jaume Serra 04 (Chardonnay)
Oud goud.
Merkwaardige geur van kippenmest, spruitjesgeur, gekookte savooi en hout.
In de smaak domineert wel het hout, samen met wat amandelschilfers en botermelk.
G: 12 7.49 €.

4. De Muller- Chardonnay 05
Zuiver goud!
Klassieke Chardonnayneus: boterig, citrus qua zuur, vanilleus met een vleugje honing en vergezeld van een lichte houttoets.
In de smaak zet de houttoets zich steviger door met frisse zuren, amandelen, pompelmoes en jonge kruisbes, om uit te l open op een kruidige, alcoholgeladen finale.
G: 14 8.62 €.

5. Etim Grenache, unfiltered 01 (Garnacha – Cab.-Sauvignon)
Diep robijnkleurig met evolutie.
Zondoorstoofd fruit in de neus, gaande van donker fruit, zoals zwarte pruim, krent en vijgenpasta, naast een vleugje tabak en stevige alcohol .
In de gloedvolle, alcoholgeladen smaakaanzet vinden we andermaal vijgenpasta, dadels, veel drop, afgerond door mooi versmolten tannines en uitlopend op een warmkruidige alcoholfinale.
G: 14 12.58 €.

6. Etim Syrah 02
Diep kersenrood.
Een geur van haardvuur, karamel en krachtig rood bosfruit zoals braam, naast kriek en Eucalyptus, tekenen de neus.
In de smaak merken we massaal droge maar smakelijke tannines op naast stevig zuur van noordkriek en aalbessen maar ook vleugjes leder en fumé.
De lange, kruidige finale wordt getekend door peper en stevige alcohol.
G: 15 22.10 €.

7. Scipion , Garnacha – Cab.-Sauv. – Cariñena 02
Baksteenrood met duidelijke evolutie.
In de neus komen zoethout, vanille, chocolade, kaneel en vooral gedroogd zwart fruit opzetten : rozijn en krent.
De smaakaanzet wordt getekend door donkere en volle tannines die een impressie meegeven van dadels, vijgen en zwarte rozijnen. Samen geeft dit een Porto-achtig profiel met peperkruidige alcohol van grote lengte.
G: 15 13.80 €.

8. Les Pusses, Merlot – Syrah 02
Kersenrood.
Al in de neus vertoont deze wijn veel rondeur met pruimenjam, rozijn en krent à volonté. In het kruidige segment vinden we vooral laurier en kruidnagel.
De peperige maar zeer smakelijke chocoladetannines worden aangevuld met rozijnen, zoethout en blonde tabak. Het geheel mondt uit in een warme, kruidige alcoholfinale van grote lengte en evenwicht.
G: 15.5 21.77 €.

9. Masia Carreras 03 (Garnacha – Carignan – Tempranillo – Syrah (ouf!))
Kersenrood.
De krachtige alcoholneus wordt getemperd door munt en donker bosfruit, zoals cassis, vlier, kriek en ook een vleugje chocola.
In de smaak ontdekken we peperige alcohol me smakelijke chocolade tannines en ingehouden zuren. De wijn loopt uit op impressies van zwart gedroogd fruit: krent en rozijn maar ook wat tabak. Lange afdronk verzekerd!
G: 15.5 24.58 €.
Naar Top
SlotbeschouwingDe bijzonder hoge waarderingscijfers van deze selectie maken duidelijk dat Spanje beslist zijn toppositie tussen de kwaliteitslanden verdient. Dank aan Ivo voor deze bijzonder boeiende keuze!

Volgende avond: 7 mei : Ronny in de clinch met de Bulgaarse Maffia: vuurwerk verzekerd!
Speciaal ten behoeve van onze gastroneuten: Beschaafd buffelen in:
Ofwel:
- Het Keukenorkest (Theo haalt zijn beste neus boven)
Ofwel:
- Het Rauws Hof (Lief snuffelt zich te pletter).

De beslissing valt op 7 mei e.k.
Gelieve vooral uw waardevolle ik mee te brengen.
Verslag: Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be