1998: Nieuwe Wereld: Cabernet Sauvignon |
Wanneer | 9 maart 1998 |
Algemeen | *Datum volgende degustatie is 27 april 1998.
*Ons jaarlijks etentje mocht alweer een sucses genoemd worden, met de fijne gerechten die onze smaakpapillen ruim deden werken, met een begeleiding van fijne wijnen. Een avond die te snel voorbij was ...
*We mochten ons Lieve weer verwelkomen, die na haar ziekenhuisverblijf , toch in vrij goede konditie verkeerde. Lieve een spoedig algeheel herstel toegewenst !
*Eveneens heten we onze nieuwe dame, Lief Bartholomeus van harte welkom.
*Adriaan gaf te kennen dat hij in de nabije toekomst "de grote bak" voor onze dranktest gaat meebrengen. Dan weten we weer eens hoe ver we kunnen gaan ???
 |
Verslag | Paul had ruimschoots zijn best gedaan om een goed voorbereide degustatie aan te bieden van wijnen over de hele wereld, uit de Cabernet Sauvignon-druif.
We kunnen dit zelfs een "unieke" degustatie noemen, af te leiden uit de soms ver uiteenlopende meningen en punteringen. Tot nu enig in ons bestaan.
We gingen van start met een BLINDPROEF, gekozen door Karel.
Paul vermoedde dat het zou kunnen gaan over de Cab.Sauvignon of Merlotdruif. De meesten dachten beslist wel Merlot. Bert vermoedde dat het om Chileense wijn zou gaan.
Bevindingen: romig - zuivel en een zoetig tintje. Er is weinig te vinden van houttoets, tenzij een licht vanilletoetsje...
Het was:
Een Chileense - Cabernet Sauvignon van 1996 - 100%
- vlgs.het etiket 6 maand vatlagering ... van Oxfam (wereldwinkel).
Los Roblos met prijs 179 fr/ en aangeboden door Karel vanwege zijn grieptoestand...
Dan begon het zware werk, want we proefden telkens twee wijnen naast mekaar en moesten zelf uitmaken van welk land die afkomstig waren , met jaarindikatie.
1) Domaine Boyar - Réserve - 1993 - 12 % - Oria Chovitza - Bulgarij - 125 fr
2) Clos Centenaire - 1996 - 12,5 % - Dom. Oriental - Chili - 275 fr.
Een wijn uit geselecteerde druiven, met 9 dagen gisting in stalen tanks en 11 maand eiken vat.
De eerste wijn is aangenamer van geur dan nr 2. In nr 2 ontdekten we als eerste geurimpressie wat vochtige aarde, een ietwat niet zo aangename muffe geur. Hij heeft minder kracht dan nr 1, en meer zacht fruit in de smaak. Beiden hebben een gemiddelde afdronk.
Scores: Nr 1: 13,5/ 20 Nr 2: 13/20
3) Santa Julia - 1994 - 13,5 % - Saxenburg - Stellenbosch - Zuid Afrika - 295 fr
Deze wijn is gemaakt volgens de klassieke vinificatie , 15 dagen maceration en gelagerd op franse, nieuweiken vaten. Het domein is gelegen aan de voet van de Andes.
4) Sonoma County - 1994 - 13 % - Geyser Peak - Californie - 570 fr
Dit is voor deze wijnstreek een zeer goed wijnjaar - 100 % afkomstig uit de Sonoma kweek, gedeeltelijk op nieuw eiken vat, voornamelijk Amerikaanse eik.
Nr 3 gaf in de neus en smaak een stevige bittertoets, met weinig fruit en een gemiddelde afdronk.
Nr 4 heeft een "klassegeur" zeer vol, krachtig en aangenaam met rozenblaadjes, eucalyptus , en de smaak vol complexiteit, hout, vanille, rijp fruit en een lange afdronk.
Dit kunnen we een PERFECT en EXCELLENT produkt noemen. De afkomst van deze wijn kon niemand terugvinden uit eigen kennis. Maar het verschil tussen beiden blijkt duidelijk uit de:
Scores: Nr 3:12.2/20 Nr 4: 15.65/20
Nr 5) Mendoza Oak reserva Santa Julia Argentina- 1994 - 13,5% - Zuid Afrika -580 fr
Nr 6) Mitchelton Victoria - 1993 - 13,5 % - Australia - 600 fr .
Deze wijn was echt een exclusiviteit , blijkt zo dadelijk uit de beoordeling - Heeft ca. 18 maand vatlagering op nieuwe vaten, en schilcontact na de gisting, en gedeeltelijke gisting op eik.
Nr 5 is een elegante wijn met zeer rijp fijn fruit , zowel in geur als smaak. Een lange aangename afdronk. We kunnen dit een harmonieuze wijn noemen.
Nr 6 is een zeer donkere, bijna zwarte wijn met zeer aparte neus en smaak ... Wij (de meesten) vonden het pure pharmacie - Lieve herkende die "hospitaalgeur" meteen, maar enkele kenners onder ons vonden het pure chocolade. En terecht... want in hun glazen kwam het zo ook wel over ... Verschil moet er zijn nietwaar !!!
Scores: Nr 5: 14/20 Nr 6: 11,6/20 (ging van 7 tot 17).
Paul hartelijk dank voor al het fijne, en leerrijke. We zullen toch nog geruime tijd moeten degusteren, alvorens we al deze gegevens van buiten kennen. Maar ... we doen ons best.
 |
Slot | FINANCIEEL
Vorige stand: 8.780 fr minus 807 fr = 7.973 fr
Uitgaven huur zaal : - 7.500 fr
Uitgaven wijn en brood: - 2.703 fr
Ontvangsten lidgeld: + 5.000 fr
Blijft: 2.770 fr
Volgende degustatie heeft plaats op 27 april ....
Nicole.
 |
|