2000: Tsjechoslowakije |
Wanneer en Wie | 6 november 2000
door Jaak |
Inleiding | Aanwezig: Jacques, Eugeen , Josué , Maria, Lief B. , Yvonne, Theo , Bert , Paul.
* Wij verwelkomen graag Theo in ons gezelschap!
* Wij genoten samen met Jozué en Maria van kleinzoon
Bram èn van een uitstekende Crémant. Proficiat!
Onderwerp van de proef: Wijnen uit Tsjechoslowakije.
Selectie: Jacques (of wat dacht je...)
|
Algemeen | Alhoewel de wijncultuur in deze streek al vrij oud is, heeft ze het moeilijk om door te breken in de rest van de wijnwereld.
Allicht zijn vastgeroeste tradities en de nog recente (politieke) voorgeschiedenis daar niet vreemd aan.
Toch vormt die relatieve onbekendheid voor de geheide wijnliefhebber nu precies de gedroomde prikkel om er al snuffelend en al proevend tegenaan te gaan...
 |
Verslag | 1. Riesling Vlasski 99
In de neus wat licht en vluchtig met wat lindegeur en een impresie van honig, vertoont hij in de smaak soepel zuur, een wat mineralig accent (riesling).
De nasmaak en vooral de lengte zijn wat aan de bescheiden kant.
Te combineren met schaaldieren en mosselen. Prijs: 69 (!) fr.
2. Green Weltling ; Zelené = groen
Assemblage van verschillende druivenrassen
Impressies van lindebloesem en een frisse fruitgeur.
De wijn vertoont een stevige(re) mondvulling, is wat kruidiger en is lichtjes muskaat-getypeerd.
Hoewel de bitter-zuurbalans meer in evenwicht lijkt, is dit geen echt soepele wijn met weliswaar een zeker karakter.
Prijs : 69 fr.
3. Rulandske 99 11% Alc
De wijn oogt wat vet, olie_achtig van consistentie. Hij is wel niet 100% helder.
De geur gaat naar het grassige toe en suggereert linde.
In de mond blijkt hij een redelijke concentratie te bezitten: vol en kruidig, met accenten van pompelmoes. Een grotere lengte is het resultaat.
Geen echt soepel drinkende wijn.
Prijs: 94
4. Frankovka Modra 99 (Landwijn)
Robijnrood en helder van aanzicht, ruikt de wijn naar rijper rood fruit en kersensap.
De smaak valt eerder waterig en flets uit.
Prijs : 89 fr.
5. Frankovka Modra (Kasteelwijn)
Identieke druif als versie-4
Grotere kleurconcentratie maar een wel erg bescheiden neus, licht fruitig. In de mond blijft hij wat profielloos, vlak,
met niet echt aangenaam zuur. Het woord "mottenballen" viel...
Prijs: 54 fr.
6. Svâtovavrinecké
Inlandse druivensoort
Karmozijnrode kleur.
Een correcte, evenwichtige neus: jong rood fruit; lichte kruidigheid.
Fisse zuren wisselen af met vlotte tannines: een redelijk soepele wijn met een gemiddelde lengte en concentratie.
Prijs : 88 fr.
7. Klàstorné Ceverné
Halfzoete tafelwijn
Robijnrode kleur. Helder.
Geur van rijper rood fruit: rode neusjes, alcohol.
Wat vlak van smaak; rood fruit op alcohol.
Bescheiden lengte.
Prijs : 60 fr.
8. Tokajské Vijber 1990
Indrukwekkend mooie amberkleur. ( 2 Putonjos)
Een duidelijk oxydatieve neus: Sherry/Madeira.
Impressies van gestoofde appelen, amandelen.
Volle, rijke smaak met evenwicht bitter-zuur; ook amandel en gebrande suiker. Grote lengte. Kwaliteitsprouct in de lijn van de betere Hongaarse Tokayer-traditie.
Prijs : 231 fr.
Theo zette zijn entrée royaal glans bij door het gezelschap te vergasten op twee Argentijnse wijnen.
Protest was nauwelijks te horen... Het moest niet echt, Theo , maar toch bedankt!
1. Santa Julia, Mendoza 96 100% Malbec , 13.5%
Diep kriekenrood met een vleugje tuilé.
De tannines zijn haast te ruiken. Impressies van tropisch hout en zeer kruidig.
Stevige, maar niet-dominante houttoets. Massale maar smakelijke tannines; zwart geconfijt fruit.
De wijn vertoont een enorme concentratie en een sterk kruidig profiel.
Niet voor doetjes, watjes, seuten, softies of meer van dat halfzacht geteisem.
Prijs : 313 fr.
2. Santa Julia Cabernet Sauvignon 96 13%
Kriekenrood.
Typische Cabernet-neus: rood en zwart (bos)fruit. Verfijnd en stoer tegelijk.
De wijn combineert soeplesse met kracht: zeer stevige maar aangename tannines; kruidige bitterheid, zwart fruit, laurier en kruidenbuiltje.
Een meer dan gemiddelde lengte met evolutie naar droogkruidige finale in de beste Cabernet-traditie.
Prijs : 345 fr.
 |
Slot | Volgende bijeenkomst :
18 dec 2000 : Schuim & champagne
22 jan.2001 : Wijn & kaas
5 feb.2001
Bert Gilles |
|