Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2002: South-East Australië: Shiraz
Wanneer en Wie7 januari 2002
door Theo Heselmans
Welke Wijnen
1Christy's Land Shiraz Cabernet1999-Rood-Sec (12.5%)
Australia - South East
Miranda winesCabemet Sauvignon, Shiraz
Australian Wines178 BEF
2Hardys Private Bin1997 - Rood - Sec (12.5%)
Caberbet Sauvignon ShirazAustralia - South East
Thomas Hardy & SonsCabernet Sauvignon, Shiraz
Colruyt240 BEF
3Nottage Hill Cabernet Sauvignon1996-Rood-Sec (12.5%)
ShirazAustralia - South East
Hardy's, Nottage HillCabernet Sauvignon, Shiraz
Wijnkelder262 BEF
4aSilky Oak Shiraz1998 - Rood - Sec (13%)
Australia - New South Wales
Rosetto Wines, NSWShiraz
Australian Wines287 BEF
4bSyrah, Futs de Chène1999-Rood-Sec (13%)
Vin de Pays d'OcFrankrijk - Zuidwesten
Domaine Saint-HilaireSyrah
Magasin du Vin241 BEF
5Rosemount Shiraz2000-Rood-Sec (13,5%)
Australia - South East
Rosemount EstateShiraz
Carrefour358 BEF
6Mount Langi Ghiran1997 - Rood - Sec (13%)
Langi ShirazAustralia - Victoria
Mount Langi GhiranShiraz
Wijnmakelaarsunie996 BEF

Naar Top
Australië InformatieStandaardwijn voor weinig geld

De beste Australische Shiraz en Cabernet Sauvignon zijn wereldwijd geliefde parels waarvoor prijzen betaald worden als voor de beste Bordeaux. Maar ook de goedkopere standaardwijn vindt gretig aftrek. De Cabernet Sauvignon en Shiraz verbluffen door hun intensieve smaak en de rijpe, milde, nauwelijks opvallende tannine. Ze hebben geen jaren rijping nodig om op dronk te komen. De belangrijkste witte wijn is de Chardonnay, die bijna altijd op hout wordt gelegd. De tweede belangrijke wijn is de Riesling die ook zonder houtrijping vebazend vol is en door zijn geurige boeket veel liefhebbers heeft in het land. Op de derde plaats komt de Sémillon, in droge versie en als dessertwijn. De andere rode en witte wijnen groeien slechts bier en daar, kunnen echter voor de veeleisende wijndrinker verrassend zijn: Pinot Noir en Merlot bij rood, Gewürztraminer bij wit.



Dé wijn van Australië, de Shiraz

Shiraz staat van de rode rassen in Australië het meest aangeplant (8000 hectare in 1997). Men vindt het in bijna alle wijngebieden, in de warme, hete en koele. Vroeger heette het hermitage als herinnering aan zijn herkomst: de noordelijke Rhône. Daar heet het syrah. Meer dan 200 jaar geleden kwam het vermoedelijk uit de Perzische stad Shiraz naar Frankrijk. Daarom heet het op het zuidelijke halfrond nog steeds zo. In 1832 kwam de shiraz in Australië. Een Engelse wijndeskundige, James Busby, bracht deze wijnstok samen met 527 andere van Europa naar New South Wales en legde daar de eerste wijngaarden aan. Blijkbaar voelde de stok zich in Australische aarde zo goed thuis dat de toenmalige wijnboeren hem op grote schaal plantten. Hij geeft tamelijk donkere, volle wijn met een diepe geur die aan bosbessen, pruimen of kersen kan doen denken. Er komt een zoete nuance bij met soms een accent van leer en een vleugje zwarte peper. Een goede oude Shiraz kan weelderig en bijna zoet zijn als port. Barossa Valley, Hunter Valley en Coonawarra zijn per traditie de beste gebieden. Ook in de Southern Vales en in delen van Victoria wordt de druif verbouwd (Great Western, Bendigo, Goulborn). Daar zijn ze misschien wat minder vol, maar genuanceerder en soms naar eucalyptus geurend.



Australië in vogelvlucht

Het wijnland Australië in cijfers

Oppervlak: 90.000 hectare, waarvan tafeldruiven en rozijnen: ca 10.000 hectare
Jaarlijkse wijnproductie: 5.5 - 6 milj. hectoliter
Exportquotum: 32%
Eigen verbruik: 18 liter per persoon per jaar

De grootste wijnondernemingen van Australië

1. Soutbcorp Wines
(Penfolds, Lindemans, Wynns, Coldstream Hills e.a.)

2. BRL Hardy
(Hardys, Leasingham, Reynella, Houghton e.a.)

3. Orlando-Wyndham
(Orlando, Wyndham, Jacob's Creek, Steingarten e.a.)

De Australische wijnwetgeving

De Australische wijnwet is liberaal en vriendelijk voor de producent. Tegelijkertijd is de wijncontrole buitengewoon nauwkeurig. De Australian Wine and Brandy Corporation laat de wijnproducenten veel ruimte. Ze zijn vrij in de keuze van de rassen, vrij in de assemblage, vrij in het mengen van wijn uit uiteenlopende herkomstgebieden. Wijn die typisch is voor een bepaalde streek is er niet. Uitdrukkelijk wordt gezegd, dat de producent zich niet, zoals in de Europese wijngebieden, te houden heeft aan traditionele stijl en techniek. Het enige wat de wetgever eist is een correcte vermelding van de druivenrassen, de herkomst van de druiven en van het jaar. Dat betekent: 85 procent van de wijn moet van het aangegeven jaar, gebied en ras afkomstig zijn. Komt de wijn uit een aantal herkomstgebieden dan moet de meeromvattende geografische aanduiding op het etiket staan. Over de kwaliteit van de wijn wordt bewust op het etiket niets vermeld.

Naar Top
Wijnregios
Naar Top

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be