Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2002: Champagnes & Schuimwijnen
Wanneer en Wie2 december 2002
Wijnen meegebracht door Lieve, Godelieve, Ivonne en Bert.
Verontschuldigd: Tuur, Paul, Ivo
Verslag: Bert Gilles
IntroSCHUIM à VOLONTE

Naar goede traditie boog het proefteam van TE IUDICE zich over een zestal schuimwijnen met-een-jasje-rond-
om ze te onderwerpen aan een ongenadig kwalitatief onderzoek. Bijkomende discipline: onderscheid Crémant/Champagne kunnen maken en motiveren... :
zuivere oenologische speurneuzerij dus, temeer daar in de recente decennia, kwaliteit en schuimgehalte van diverse
Crémants - d'Alsace, de Bourgogne, de Bordeaux, de Loire e.a.- om maar te zwijgen over Cava's, Spumantes, Vonkelwijnen, een merkwaardige sprong voorwaarts hebben gemaakt!!
Op naar een papillen- en neusvleugelstrelende arbeid van zowat 120 minuten!

Naar Top
De degustatie1. Champagne YANNICK PREVOTEAU
100% Chardonnay 13 Eu.

Van aanblik eerst grof, daarna eerder fijn parelend.
In de neus valt onmiddellijk de "brioche"-gistgeur op. In het fruitige veld voeren limoen, groene appel, appelcompote en ook wat kiwi de boventoon. De alcohol speel een bescheiden bijrol.
Op de tong valt een stevige bittertoets op, in balans met pittig zuur. Pompelmoes-bitter-kruidig in de evolutie.
Een goede, evenwichtige schuimwijn zonder opvallend profiel...
Crémant/Champagne: meningen waren verdeeld.

2.Tastevinage: Crémant de Bourgogne
Chardonnay 1994! 7,5 Eu.

Stevig, middelgroot parelend. Middelrijp fruit, laurier, licht zwavelig, rubber ( putje) in het aroma, proeft het panel in deze wijn een kruidig-zure aanzet. Ook wat stekelbes en rabarber. Grote concentratie en lengte in de finale.
Algemene herkenning als Crémant.

3. Geiler: Crémant d'Alsace
Riesling 5.60 Eu.

Machtig schuimend. In de neus intens koolzuur, laurier, middelrijp geel fruit, amandelen. De smaak geeft stevig zuur: jonge limoen, groene appel.
Eerder beperkt qua concentratie. Geen echte hoogvlieger.
Algemeen herkend als Crémant.

4. Champagne Casters
Blanc de Blancs
12.5 Eu.

Zeer uitbundig, grof schuimend.
Fruitige neus: middelrijpe abrikoos, kruisbes, druivenlikeur. In de smaak een aanzet van zuren, van jong wit fruit maar van evolutie of finale is nauwelijks sprake.
Alvast veel te kort en te bescheiden qua smaak- en aromatische expressie.
Velen hebben moeite met herkenning als Champagne....

5. Champagne J.-M. GOBILLARD
Hautvillers
Assemblage van de 3 cépages 13.5 Eu.

Naast de klassieke "Brioche", impressies van room, witte bes en perzik.
In de smaak, frisse maar zachte zuren, krachtig jong fruit: appel, limoen, kruisbes, meloen en flink wat, maar niet-dominerende alcohol.
Als charmante, verfijnde schuimwijn, kon hij moeilijk zijn identiteit als Champagne verdoezelen. en zo dacht de groep er ook over.

6. Rosé-Champagne Jacques Rousseaux
70% Pinot-Noir
( rosé-tint door trage persing!!!) 13 Eu.

Heldere rosé-tint met grijze nuance. Stevig parelend.
Een duidelijke Pint-Noir-neus: rode besjes, framboos, licht putje.
Volle smaak van middelrijp rood fruit. Tintelend zuur en kruidigheid mooi in balans.
Een krachtige, goed getypeerde en evenwichtige schuimwijn.
Vrij algemeen herkend als Champagne.

Naar Top
Slotvolgende avond: 6 januari

* Theo: Argentina!!!
Jacques zorgt voor blindproef.
Yvonne filosofeert over kaas ( 20jan.)
Naar Top

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be