Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2003: Gewürztraminer
31 maart 2003
door Theo Heselmans
Verslag: Bert Gilles
Verontschuldigd: Josue & Maria, Paul, Lieve
Afwezig: Marc
IntroGewürztraminer: Barokke fruitbom of walhallah voor snuifaddicten?

Van de Gewürztraminer-wijnen wordt gezegd dat je er hoogstens een drietal glazen van kunt tot u nemen. Grotere hoeveelheden zouden de wijndrinker al snel in een aromatisch-comateuze toestand dompelen, deels door het –voor een witte wijn uitzonderlijk hoog – alcoholgehalte, deels door het werkelijk overweldigend parfum van rozen, (over)rijpe lychées, abrikozen, cavaillons, honing en droge walnoot.
Zoals steeds echter zijn de meningen verdeeld en telt de druif zowel gloedvolle aanhangers als overtuigde sceptici. Bovendien vertoont ze verschillende gedaanten: soms “gezegend” met een zwoele stoot restzoet, soms droog en kruidig gevinifieerd. Het spreekt vanzelf dat de geografische ligging, de ondrgrond en de plaatselijke tradities hierin een bepalende rol spelen.
Het ideale profiel dus voor een vergelijkende cépage-degustatie.
Naar Top
Welke Wijnen
Blindproef (in extremis meegebracht door Bert)
Selian, Carignan 100% - 2000, Tunesië
  • Visueel: Kriekenrood; helderheid optimaal.
  • Neus: Rond-fruitige aanzet: zwarte pruim, zoethout, rijpe braam, teelaarde en leder.
  • Smaak: Bescheiden zuren, eerder rijp gestoofd fruit, cacao, vijgen en dadels, caramel en pruimencompote. Zachte tannines maar peper en kruiden achter op de tong.
  • Evaluatie: zowel Theo als Jacques sloegen meteen de oenologische nagel op de kop. Een bank vooruit en natte zoenen van de voorzitter dus. De zoete herinnering aan het tyische Carignan-parfum zal het leed om dit laatste allicht wat kunnen verzachten…
  • 9.80 €

1. Gewürztraminer Paul Ginglinger 97
  • Visueel: Zuiver goud
  • Neus: Zéér getypeerd-gewürz.! Kweepeer, parfumé, oude walnoot en boenwas, zeer rijp geel fruit (peer). Voldoende alcohol.
  • Smaak: Behoorlijk épicé, eerder droog, lichte zuren, flinke bittertoets (amandel). Eerder gemiddelde lengte. Kruidig in finale.
  • Conclusie: zuivere en speelse zuren. Goede kwaliteit.
  • G: 13.5 / 8.97€

2. Gew. Grand Cru Pfersigberg. Paul Ginglinger 2000
  • Visueel: Oud goud.
  • Neus: Meer honing-toets, rijpe Reine-Claude, ananas, canvas. Verfijnd maar enigszins gesloten.
  • Smaak: Goede concentratie van speelse zuren, rijp gconfijt fruit, lychées, druivenlikeur, vanille en alcohol. Bescheiden restsuiker. Goed evenwicht met de zuren..
  • Conclusie: Breed smaakspectrum, evenwicht van de basissmaken, zuren, fruit, alcohol.
  • G: 13.57 / 9.90 €.

3. Baron De Hoen Gew. Vieilles Vignes 93
  • Visueel: Goudgeel, goed doorkleurd.
  • Neus: Merkwaardig: eerder “jonge” geuraanzet: kruisbessen, rabarbercompote, peer. Wat mineralig. Vold. alcohol.
  • Smaak: Beetje petroleum,. Smakelijke bitter-zuurbalans, boterig, karnemelk. Bescheiden kruidigheid. Goede lengte en concentratie: bitterheid blijft hangen.
  • Conclusie: Goed gemaakte wijn.
  • G : 14 / 6.25€

4. Gew., vieilli en fût. J-L Schoepfer 2000
  • Visueel: Oud goud.
  • Neus: Boenwas, licht zwavelig, kweepeer en berkensap, hout, champignons, kreupelhout.
  • Smaak: Zeer krachtige, aangename houttoets, vanille alom, droog-zoet-bitter-alcohol in perfect evenwicht. Grote concentratie en lengte.
  • Conclusie: Zeer mooie, evenwichtige en geconcentreerde wijn.
  • G: 16 / 15€

5. Cavit Traminer Aromatico, I mastri Vernacoli Trentino 2002
  • Visueel : Jong goud/ bleekgeel.
  • Neus: eerder onrijp wit fruit, kruisbessen, limoen, plattekaas, most, kiwi en perzik.
  • Smaak: Al bij al jonge zuren, bitterheid en alcohol. Jong(er) wit fruit, appel, peer, perzik. Bescheiden finale.
  • Conclusie: Vertoont geen echte fouten maar mist wat karakter
  • G : 12 / 7.5€.

6. Babich Gew. Nieuw-Zeeland 2001
  • Visueel: Jong goud.
  • Neus: Weer een karakteristieke Gew.! Overrijp wit/geel fruit en notenextract.
  • Smaak: Geweldige bitter-impressie; bescheiden zuur, droog aanvoelen. Vanille en alcohol.
  • Conclusie : Krachtige rechttoe-rechtaan-Gew. Gewoon goed maar wat weinig geschakeerd.
  • G: 13 / 13€.

7. Mariska Nagyrede Hongarije 97
  • Visueel: Oud goud.
  • Neus: Zwavelig, zurig, lichte kurkindruk, oude kelder, kaneel.
  • Smaak: Frisse zuren met wat restsuiker, honing, jonge(re) perzik, wat ijl. Bescheiden alc. Lichte kurkimpressie in de afdronk.
  • Conclusie: Wat onevenwichtig, wat simpel ook. Weinig karakter.
  • G: 10.75 / 10.54€.

8. Seppelt Botrytis. Eden Valley, Barossa Austr. 97
  • Visueel: Oud goud.
  • Neus: Mineralig/petroleum; lichtjes zwavelig. Vanilleus, rijpe peer, gedroogd fruit, witter rozijnen.
  • Smaak: Wat rabarberachtig met suiker. Tropisch fruit, banaan en caramel, vijgenvanille, bescheiden bitter. Alcohol op niveau. Lange afdronk.
  • Conclusie: Behoort tot de topklasse.
  • G: 16.5 / 8.43€.
Naar Top
Elzas InformatieKlimaat
  • Droogste streek in Frankrijk (<500 ml/jaar)
  • Vogezen houdt westenregens tegen
  • Semi-continentaal klimaat
Pluk
  • ten vroegste 10 oktober (normaal tussen 15 okt. en 15 nov.)
  • Vendage Tardive: later
Geschiedenis: vanaf 3de eeuw wijn gemaakt
Appelation
  • Alsace AC vanaf 3 okt. 1962 (83%)
  • botteling verplicht in Elzas vanaf 1972
  • In 1982 ook AC Alsace Grand Cru (50 lieux dits) (4%)
  • AC Cremant d'Alsace (13%)
Wijnbouwers
  • rond de 6000
  • 2000 meer dan 2 ha=80% van opp
  • 1000 verkopers, 240 verkopen 85% van volume
Wit en droog: >90%
Opp.: ong. 14.000 ha
Productie: 165 mlj. Flessen per jaar
Productie165 mlj. Flessen per jaar
% opp.hl/hahl/jaar
Edele DruivenRiesling
23%
95
250 000
Gewürztraminer
18%
75
180 000
Pinot Gris
11%
40
60 000
Muscat
2,5%
85
35 000
Andere DruivenPinot Blanc
21%
90
220 000
Sylvaner
13%
100
180 000
Rode DruivenPinot Noir
9%
70
50 000
Uitvoer25% van totale productie
VolumeWaardein 2000(zonder Cremants)
Nederland
21%
17%
Belgie
20%
21%
duurdere wijnen (pinot gris, Gewürztraminer)
Duitsland
18%
was 30 jaar lang nr. 1
Denemarken
15%
USA, UK, Zweden, Noorwegen, Canada, Zwitserland, Japan
Naar Top
Gewürztraminer Info
GrondKlei en kalk (zware grond)
BijnaamDon Juan
De Keizer(Koning=Riesling, Sultan=Pinot Gris)
UitspraakC'est pas du vin, c'est du parfum
SmaakVeel zuur is ongewenst
Kruidig, rozengeur, lychees, abrikoos, pompelmoes, gember
Eigenschappenveel extract
hoog alcohol
rose druiven
lage en wisselvallige opbrengst, (in Elzas stabieler)
TypesDroog
VT (Vendages Tardives), kan droog zijn, of half-zoet
SDGN (Selection de Grain Nobles): pouriture noble: altijd zoet
Eten bijDroogExotisch/Kruidig/Sterke kazen, Oosterse keuken, zoet-zuur, curry, ook als aperitief
VT (half-zoet)Crème brulee, foie gras
SDGNals dessertwijn
Bewaring3 tot 5 jaar en langer
Schenken8 tot 10 graden
Beste jaren1998, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988
VerspreidingChilibeetje, maar mindere kwaliteit
Zuid-AfrikaExperimenten
Australiebeetje, maar vrijwel geen export
(Botrytis): Tasmanie, Barossa
CalifornieTe warm
In Anderson valley (mendocine, N. boven Sonoma)
Washington State and Ohio: koeler gebied
Nieuw Zeelandbeetje in zuiden en noorden (Wairarapa)
DuitslandPfalz, Baden
ItalieNoord-Oost: Traminer
Oostenrijklichte wijnen
Oostblokbeetje

Naar Top
SlotbeschouwingOok deze, zo karakteristieke druif kent vele nuances.
Ze verdient alvast haar bijnaam “Keizer van de Ezascépages”.
Theo mag uitgebreid geprezen voor de mooie, vaak verrassende selectie, de interessante achtergrondinfo en het feit dat hij, zelf op halve kracht zijnde, toch de weg naar ons proeflokaal heeft gevonden zodat wij niet met een kurkdroog gevoel in de mond moesten huiswaarts keren!

Volgende avond: Corbière Vertikaal door Jaak; blindproef: Lieve

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be