2003: Gewürztraminer |
 |
31 maart 2003
door Theo Heselmans
Verslag: Bert Gilles
Verontschuldigd: Josue & Maria, Paul, Lieve
Afwezig: Marc |  |
|
Intro | Gewürztraminer: Barokke fruitbom of walhallah voor snuifaddicten?
Van de Gewürztraminer-wijnen wordt gezegd dat je er hoogstens een drietal glazen van kunt tot u nemen. Grotere hoeveelheden zouden de wijndrinker al snel in een aromatisch-comateuze toestand dompelen, deels door het –voor een witte wijn uitzonderlijk hoog – alcoholgehalte, deels door het werkelijk overweldigend parfum van rozen, (over)rijpe lychées, abrikozen, cavaillons, honing en droge walnoot.
Zoals steeds echter zijn de meningen verdeeld en telt de druif zowel gloedvolle aanhangers als overtuigde sceptici. Bovendien vertoont ze verschillende gedaanten: soms “gezegend” met een zwoele stoot restzoet, soms droog en kruidig gevinifieerd. Het spreekt vanzelf dat de geografische ligging, de ondrgrond en de plaatselijke tradities hierin een bepalende rol spelen.
Het ideale profiel dus voor een vergelijkende cépage-degustatie.
 |
Welke Wijnen | 
Blindproef (in extremis meegebracht door Bert)
Selian, Carignan 100% - 2000, Tunesië
- Visueel: Kriekenrood; helderheid optimaal.
- Neus: Rond-fruitige aanzet: zwarte pruim, zoethout, rijpe braam, teelaarde en leder.
- Smaak: Bescheiden zuren, eerder rijp gestoofd fruit, cacao, vijgen en dadels, caramel en pruimencompote. Zachte tannines maar peper en kruiden achter op de tong.
- Evaluatie: zowel Theo als Jacques sloegen meteen de oenologische nagel op de kop. Een bank vooruit en natte zoenen van de voorzitter dus. De zoete herinnering aan het tyische Carignan-parfum zal het leed om dit laatste allicht wat kunnen verzachten…
- 9.80 €
1. Gewürztraminer Paul Ginglinger 97
- Visueel: Zuiver goud
- Neus: Zéér getypeerd-gewürz.! Kweepeer, parfumé, oude walnoot en boenwas, zeer rijp geel fruit (peer). Voldoende alcohol.
- Smaak: Behoorlijk épicé, eerder droog, lichte zuren, flinke bittertoets (amandel). Eerder gemiddelde lengte. Kruidig in finale.
- Conclusie: zuivere en speelse zuren. Goede kwaliteit.
- G: 13.5 / 8.97€
2. Gew. Grand Cru Pfersigberg. Paul Ginglinger 2000
- Visueel: Oud goud.
- Neus: Meer honing-toets, rijpe Reine-Claude, ananas, canvas. Verfijnd maar enigszins gesloten.
- Smaak: Goede concentratie van speelse zuren, rijp gconfijt fruit, lychées, druivenlikeur, vanille en alcohol. Bescheiden restsuiker. Goed evenwicht met de zuren..
- Conclusie: Breed smaakspectrum, evenwicht van de basissmaken, zuren, fruit, alcohol.
- G: 13.57 / 9.90 €.
3. Baron De Hoen Gew. Vieilles Vignes 93
- Visueel: Goudgeel, goed doorkleurd.
- Neus: Merkwaardig: eerder “jonge” geuraanzet: kruisbessen, rabarbercompote, peer. Wat mineralig. Vold. alcohol.
- Smaak: Beetje petroleum,. Smakelijke bitter-zuurbalans, boterig, karnemelk. Bescheiden kruidigheid. Goede lengte en concentratie: bitterheid blijft hangen.
- Conclusie: Goed gemaakte wijn.
- G : 14 / 6.25€
4. Gew., vieilli en fût. J-L Schoepfer 2000
- Visueel: Oud goud.
- Neus: Boenwas, licht zwavelig, kweepeer en berkensap, hout, champignons, kreupelhout.
- Smaak: Zeer krachtige, aangename houttoets, vanille alom, droog-zoet-bitter-alcohol in perfect evenwicht. Grote concentratie en lengte.
- Conclusie: Zeer mooie, evenwichtige en geconcentreerde wijn.
- G: 16 / 15€
5. Cavit Traminer Aromatico, I mastri Vernacoli Trentino 2002
- Visueel : Jong goud/ bleekgeel.
- Neus: eerder onrijp wit fruit, kruisbessen, limoen, plattekaas, most, kiwi en perzik.
- Smaak: Al bij al jonge zuren, bitterheid en alcohol. Jong(er) wit fruit, appel, peer, perzik. Bescheiden finale.
- Conclusie: Vertoont geen echte fouten maar mist wat karakter
- G : 12 / 7.5€.
6. Babich Gew. Nieuw-Zeeland 2001
- Visueel: Jong goud.
- Neus: Weer een karakteristieke Gew.! Overrijp wit/geel fruit en notenextract.
- Smaak: Geweldige bitter-impressie; bescheiden zuur, droog aanvoelen. Vanille en alcohol.
- Conclusie : Krachtige rechttoe-rechtaan-Gew. Gewoon goed maar wat weinig geschakeerd.
- G: 13 / 13€.
7. Mariska Nagyrede Hongarije 97
- Visueel: Oud goud.
- Neus: Zwavelig, zurig, lichte kurkindruk, oude kelder, kaneel.
- Smaak: Frisse zuren met wat restsuiker, honing, jonge(re) perzik, wat ijl. Bescheiden alc. Lichte kurkimpressie in de afdronk.
- Conclusie: Wat onevenwichtig, wat simpel ook. Weinig karakter.
- G: 10.75 / 10.54€.
8. Seppelt Botrytis. Eden Valley, Barossa Austr. 97
- Visueel: Oud goud.
- Neus: Mineralig/petroleum; lichtjes zwavelig. Vanilleus, rijpe peer, gedroogd fruit, witter rozijnen.
- Smaak: Wat rabarberachtig met suiker. Tropisch fruit, banaan en caramel, vijgenvanille, bescheiden bitter. Alcohol op niveau. Lange afdronk.
- Conclusie: Behoort tot de topklasse.
- G: 16.5 / 8.43€.
 |
Elzas Informatie | Klimaat
- Droogste streek in Frankrijk (<500 ml/jaar)
- Vogezen houdt westenregens tegen
- Semi-continentaal klimaat
Pluk
- ten vroegste 10 oktober (normaal tussen 15 okt. en 15 nov.)
- Vendage Tardive: later
Geschiedenis: vanaf 3de eeuw wijn gemaakt
Appelation
- Alsace AC vanaf 3 okt. 1962 (83%)
- botteling verplicht in Elzas vanaf 1972
- In 1982 ook AC Alsace Grand Cru (50 lieux dits) (4%)
- AC Cremant d'Alsace (13%)
Wijnbouwers
- rond de 6000
- 2000 meer dan 2 ha=80% van opp
- 1000 verkopers, 240 verkopen 85% van volume
Wit en droog: >90%
Opp.: ong. 14.000 ha
Productie: 165 mlj. Flessen per jaar
Productie | 165 mlj. Flessen | per jaar |  |  |  |
 |  | % opp. | hl/ha | hl/jaar |  |
Edele Druiven | Riesling | 23% | 95 | 250 000 |  |
 | Gewürztraminer | 18% | 75 | 180 000 |  |
 | Pinot Gris | 11% | 40 | 60 000 |  |
 | Muscat | 2,5% | 85 | 35 000 |  |
Andere Druiven | Pinot Blanc | 21% | 90 | 220 000 |  |
 | Sylvaner | 13% | 100 | 180 000 |  |
Rode Druiven | Pinot Noir | 9% | 70 | 50 000 |  |
Uitvoer | 25% van totale productie |  |  |  |  |
 |  | Volume | Waarde | in 2000 | (zonder Cremants) |
 | Nederland | 21% | 17% |  |  |
 | Belgie | 20% | 21% | duurdere wijnen | (pinot gris, Gewürztraminer) |
 | Duitsland | 18% |  | was 30 jaar lang nr. 1 |  |
 | Denemarken | 15% |  |  |  |
 | USA, UK, Zweden, Noorwegen, Canada, Zwitserland, Japan |
 |
Gewürztraminer Info |
Grond | Klei en kalk (zware grond) |  |
Bijnaam | Don Juan |  |
 | De Keizer | (Koning=Riesling, Sultan=Pinot Gris) |
Uitspraak | C'est pas du vin, c'est du parfum |  |
Smaak | Veel zuur is ongewenst |  |
 | Kruidig, rozengeur, lychees, abrikoos, pompelmoes, gember |  |
Eigenschappen | veel extract |  |
 | hoog alcohol |  |
 | rose druiven |  |
 | lage en wisselvallige opbrengst, (in Elzas stabieler) |  |
Types | Droog |  |
 | VT (Vendages Tardives), kan droog zijn, of half-zoet |  |
 | SDGN (Selection de Grain Nobles): pouriture noble: altijd zoet |  |
Eten bij | Droog | Exotisch/Kruidig/Sterke kazen, Oosterse keuken, zoet-zuur, curry, ook als aperitief |
 | VT (half-zoet) | Crème brulee, foie gras |
 | SDGN | als dessertwijn |
Bewaring | 3 tot 5 jaar en langer |  |
Schenken | 8 tot 10 graden |  |
Beste jaren | 1998, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988 |  |
Verspreiding | Chili | beetje, maar mindere kwaliteit |
 | Zuid-Afrika | Experimenten |
 | Australie | beetje, maar vrijwel geen export |
 |  | (Botrytis): Tasmanie, Barossa |
 | Californie | Te warm |
 |  | In Anderson valley (mendocine, N. boven Sonoma) |
 |  | Washington State and Ohio: koeler gebied |
 | Nieuw Zeeland | beetje in zuiden en noorden (Wairarapa) |
 | Duitsland | Pfalz, Baden |
 | Italie | Noord-Oost: Traminer |
 | Oostenrijk | lichte wijnen |
 | Oostblok | beetje |
 |
Slotbeschouwing | Ook deze, zo karakteristieke druif kent vele nuances.
Ze verdient alvast haar bijnaam “Keizer van de Ezascépages”.
Theo mag uitgebreid geprezen voor de mooie, vaak verrassende selectie, de interessante achtergrondinfo en het feit dat hij, zelf op halve kracht zijnde, toch de weg naar ons proeflokaal heeft gevonden zodat wij niet met een kurkdroog gevoel in de mond moesten huiswaarts keren!
Volgende avond: Corbière Vertikaal door Jaak; blindproef: Lieve |
|