2003: Schuimwijn en Champagne |
Wanneer en Wie |
15 december 2003
door iedereen
Verslag: Bert Gilles
Verontschuldigd: Ivo en Marie-Louise, Jaak.
Even een oproep aan iedereen: als je niet kan komen, gelieve (zelfs al is het de laatste minuut) even Bert een seintje te geven. Tx. |
|
Intro | In de huidige wijnwereld lijkt het wel “bon ton” te zijn om het wezen van champagnewijn te reduceren tot een louter geografische specificiteit. Het is natuurlijk zo dat het principe zelf van tweede gisting op fles in zowat alle wijnregio’s ter wereld kan worden toegepast – zij het dan wel met wisselend succes- .
Maar al te vaak echter, wordt vergeten dat in de champagne een diversiteit van technieken, vondsten en tradities wordt verenigd die je alleen daar vindt en die deze wijn zo uniek maakt.
De vroege oogst ( 3 weken voor de “normale” oogstdatum), de unieke geografie (kalkplateau), de assemblage van 3 cépages, minimaal 1 tot 6 jaar kelderlagering op gistrest, de assemblage van 3 tot 5 opeenvolgende oogstjaren, de menging van verschillende climats, remuage en dégorgement, de uitgekiende liqueur d’expédition, verregaande kwaliteitscontrole van het druivenmateriaal en last not least de eeuwenoude traditie staan garant voor de vaak geïmiteerde maar (zelden of) nooit geëvenaarde sprankelende identiteit van de champagne.
Gelukkig is er, binnen de marge van die identiteit, meer dan voldoende diversiteit en niveauverschil om van een vergelijkende proef een even boeiende als zinnenstrelende ervaring te maken.
Cheers!
 |
Welke Wijnen | 1. Jacob’s Creek Chardonnay-Pinot-Noir.
- Visueel: Behoorlijk schuimend met fijne belletjes.
- Neus: Zeer nadrukkelijk broodgist. Geroosterd brood en zuivelaccent. Jonge perzik en stekelbes. Aangename, fijne neus.
- Mond: Overvloedig schuim op de tong, ingehouden, maar aangename aciditeit.: kruisbessen, kiwi, perzik. Goede lengte met opzittend zuur.
- Conclusie: Het ging hier duidelijk om een champagne-assemblage en wie niet eerder vertrouwd was met Australische belletjes, dreigt deze kwaliteitsschuimwijn zonder meer een champagne-etiket toe te kennen.
- G: 14 / Ong. 11€
2. Champagne Yannick Prévoteau
- Visueel: Blijvende, grote belletjes.
- Neus: Tamelijk eenzijdige geuraanzet, sherry-achtig, geoxideerd. Appelmoes, overrijpe banaan.
- Mond: Scherpe aciditeit, veel bubbels, wat wrang en eenzijdig.
- Conclusie: Geoxideerde, ongenuanceerde schuimwijn.
- 15 €.
3. Cava J. Ventura Brut
- Visueel : Stevig parelend. Grotere belletjes.
- Neus: Jonge appel. Kiezelig en mineraal.
- Mond: Stevige aciditeit. Mineralig: jonge stekelbes.
- Conclusie: Fijne aanzet maar bitter-kruidige afdronk. Niet echt aangenaam.
- G: 11 / 8.90 €.
4. Prosecco Bellussi di Valdo-Biadene
- Visueel: Fijn, voldoende parelend.
- Neus: Eerder fruitige neus: geparfumeerd, snoep. Wel wat gesloten.
- Mond: Eerder milde aciditeit maar tamelijk explosieve aanzet in de smaak. Licht kruidige, tamelijk korte afdronk.
- Conclusie:De schuimwijn vertoont geen echte tekortkomingen maar is misschien iets te “braaf”.
- G: 13.5 / 7.20 €.
5. Champagne Le Brun de Neuville, Cuvée sélection.
- Visueel : Uitbundig schuimend. Middelgrote belletjes.
- Neus: Ingehouden gistgeur maar zeer krachtige koolzuurtoets.Kruidig accent met jong wit fruit: witte perzik en stekelbes.
- Mond: Mooie bitter-zuurbalans. Prikklende kruidigheid op de tong; geroosterd brood.
- Conclusie: Kenmerkende champagne dankzij Chardonnay-accent.
- G: 14 / 16.5 €.
6. Ph. Janisson 1-er cru. Champagne.
- Visueel : Wat geler, geëvolueerd uitzicht. Zeer fijn, krachtig schuimend.
- Neus: Brioche-geur, heel lichtjes oxy. Eerder rijpe witte-bessen-fruitigheid. Wat romig met alcohol-présence.
- Mond: Goede aciditeit, wat likeurachtig (licht sherry-accent). Warme kruidigheid en alcoholiciteit.
- Conclusie: Smakelijke schuimwijn.
- G: 15 / 12.75 €.
7. Champagne Château Boursault
- Visueel: Zeer fijn, uitbundig schuimend.
- Neus: Brioche-geur met veel koolzuur. Jonger wit fruit met licht snoepaccent. Fris en aangenaam.
- Mond: Frisse zuren, aangevuld met soepele kruidigheid, in balans met bitter. Reine-Claude, kruisbes, perzik. Voldoende alcohol.
- Conclusie: Evenwichtige champagne.
- G: 15.5 / 16.70€.
 |
Slotbeschouwing | De champagne staat, mede door zijn diversiteit – zoveel etiketten, zoveel smaken- nog best zijn mannetje in een steeds meer concurrerende en internationaler wordende wijnwereld. Gelukkig bezit deze haast sacrale wijnregio niet het monopolie van kwaliteit: de Prosecco en de Jacob’s Creek uit de selectie bewijzen dat. Overigens werd in algemene overtuiging geconstateerd dat schuimwijn een onuitputtelijke bron van vrolijkheid is en blijft.
Volgende avond: 5 jan 04: Châteauneuf in (maar liefst) 7 millésimes!!! Door Ronny. Een niet te missen evenement dus!
Graag wens ik alle leden van ons illuster gezelschap alle geluk toe op persoonlijk en familiaal vlak , samen met de volharding om koppig en tanninegedreven de wonderlijke wijnwereld te blijven attaqueren !!! |
|