2003: Millésime-Proef |
 |
2 juni 2003
door Bert Gilles
Verslag: Bert Gilles |  |
|
Intro | Het ouderingseffect van wijn of de kunst van het Waardig Ouder Worden
In tegenstelling met wijd verbreide volkswijsheid, genre “…deze waardevolle medewerker is zoals de wijn; hij wordt beter met de jaren” , is het niet zo dat wijn per definitie betert met het ouderen. Het vermogen tot ouderen is namelijk gebonden aan een aantal voorwaarden en factoren, zoals de kwaliteit van het millésime zelf. Een goed wijnjaar geeft stevige tannines, voldoende suikers en zuren om een goede lagering mogelijk te maken. Ook de druivensoort (denk aan Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah en andere Malbecs) speelt, door haar tanninestructuur en potentieel alcoholgehalte, een belangrijke rol.
Ook niet zonder belang is de vinificatietechniek (macération carbonique geeft fruitige maar weinig houdbare wijnen: Beaujolais Nouveau…) en ook de structuur van de ondergrond speelt mee (graniet en kiezel…)
Tot slot geeft een min of meer lange lagering op eikenhout serieuze overlevingskansen aan zelfs witte wijnen die het, gezien hun geringe tanninegehaltes, normaal niet lang zouden uitzingen. De witte Graves zijn daarvan een treffende illustratie.
Zijn alle voornoemde factoren in positieve zin van toepassing, dan kan het nog deerlijk mislopen als de wijn in slechte omstandigheden is bewaard: Te hoge/lage bewaartemperatuur, de dagelijkse “jojo” van grote temperatuurverschillen, verticale lagering, intense trillingen of de dichte nabijheid van chemische troep kan je lievelingsfles zo in een vloeibare nachtmerrie omtoveren. Koester ze dus met gepaste liefde en tederheid, de beloning zal van een onvergelijkbare gulle zaligheid zijn!
soms zijn de verschillen in de kleur moeilijk waarneembaar ! |
Welke Wijnen |
Naast de onvermijdelijke blindproeven, worden drie Châteaux paarsgewijze aan een vergelijkende proef onderworpen : Een Bordeaux Blanc en twee Bord. Rouge, telkens met vijf à zes jaar lageringsverschil.
1. Burgey schuimwijn
- Visueel: Warm zalmrose
- Neus: Stevig schuimend, prikkelend koolzuur, parfumé, rood accent.
- Mond: Licht zoet, wat stroperig, snoepjesaccent
- Conclusie: eerder bescheiden schuimwijn. Wat plakkerig zoet.
2. Alsace Bernard Humbrecht Gewürztraminer Gr. Cru Goldert 92 ( Blind)
- Visueel: Diep geel, oud goud.
- Neus: Korf vol overrijp fruit, lychées, gele peer, bloemig accent, roos, zuivel en kaneel.
- Mond: Sterke alcoholaanzet, eerder bitter (jonge walnoot. Duidelijk kruidig getypeerd.
- Conclusie: Karakteristieke Gewürztraminer, meer kruidig getypeerd dan de neus doet vermoeden.
3. Graves de Vayres Blanc 1966 (Blind)
- Visueel : Heldere, diepgele kleur, verrassend fris.
- Neus: Licht zwavelig met kruidige accenten. Rijp geel fruit.
- Mond: Aanzet van nog levendige zuren, pompelmoes-achtig bitter en nootaccent.
- Conclusie: Ondanks zijn gezegende ouderdom, vertoont de wijn een levendig smaakprofiel dat helemaal niet past bij zijn reële ouderdom: 37 jaar.
4. Caveaux Champagne Ambonny Rouge (Pinot Noir) – Blind
- Visueel : Evolué, dakpan. Lichte concentratie.
- Neus: Nootachtig, bitter amandel, stevige alcohol.
- Mond: Ronde, soepele aanzet met koolzuur op de tong, wat vlak van smaak maar met zuur van noordkriek. Alcoholfinale.
- Conclusie: het was niet zo eenvoudig hierin een champagne te herkennen. Merkwaardig product.
5. Bourdicotte Haut de Gamme, Sauvignon Bordeaux sec 2001
- Visueel : Jong goud. Optimale helderheid.
- Neus: Een hele korf vol: Perzik, kruisbes, limoen, kiwi, ananas en mango.
- Mond: Zelfde fruitimpressie, beetje hars, levendig zuur, bloesem, citrus. Peperachtige kruidigheid. Krachtige alcohol in de finale.
- Conclusie: Levendige, frisse en kruidige wijn.
- G: 12 / 6.9 €.
6. Bourdicotte Haut de Gamme… 1993
- Visueel: Zuiver goud.
- Neus: Noten, een beetje zwavelig met vanilleus accent, rijpere peer en banaan. Meer kruidig karakter.
- Mond: Duidelijk houtaccent, levendige zuren, pompelmoes en ananas, noten. Spitse en kruidige finale.
- Conclusie: Krachtig, kruidig met lange finale. Smaak meer parallel met neus.
- G: 13 / 6.9 €
7. Ch. Hauterive, Médoc Cru Bourgeois 1998.
- Visueel : Kers-robijnrood.
- Neus: Aanzet van zuivel, kersenpit , geroosterd brood, middelrijp rood fruit op alcohol. Kruidigheid van leder.
- Smaak: Krachtige, eerder bittere maar smakelijke tannines: cacaopoeder. Donker bosfruit, krachtige alcohol..
- Conclusie: Typische vertegenwoordiger uit de Médoc.
- G: 13 / 8.50 €
8. Ch. Hauterive.. 93
- Visueel: Geëvolueerd: porto-achtig.
- Neus: Keldergeur, tabak en tropisch hout, nootmuskaat. Rijper donker fruit (pruimencompote), cacao.
- Mond: Soepele, maar wat afgevlakte tannines. Kruidig en peperig accent. Ingehouden fruitigheid.
- Conclusie. Hoewel lichtjes “over the hill”, is de wijn nog niet uitgeblust.
- G: 13.75 / 8.50 €.
9. Ch. Tourans St.-Emilion Gr. Cru 99
- Visueel: Jonge kriek.
- Neus: Laurier, vanille en kersenpit, middelrijp rood fruit, chocolade, blonde tabak, muskaatnoot en stevige alcohol.
- Mond: Massale, maar zeer soepele en smakelijke tannines: cacao, vanille, zwart gedroogd fruit, boerenjongens en vurige alcohol.
- Conclusie: Krachtige, nog jonge St.-Emilion. Evenwichtig.
- G: 14 / 13.40 €.
10. Ch. Tourans St.-Emilion Grand Cru 1999
- Visueel: Mahonie. Mindere concentratie.
- Neus : Volrijp donker en zwart fruit: cassis, braam, krent, boerenjongens. Hooi, zwarte chocola en donkere tabak.
- Mond: Levendige, verfijnde, smakelijke, versmolten tannines, peperkruidigheid in de finale.
- Conclusie: Mooi geëvolueerde wijn, de reputatie van een Grand Cru waardig.
- G: 15.5 / 13.40 €
11. Chamonix Troika Zuid-Afrika 2000
- Visueel: Kriek. Goede concentratie.
- Neus: Vlierbes, braam en champignons. Zeer stevige alcohol. Kruidig karakter.
- Mond: Soepele, smakelijke, redelijk droge tannines, afgewisseld met fris zuur. Zoete aanzet met zwarte bes, chocola, peper en ceder in de finale.
- Conclusie: Mooi afgeronde wijn met fijne finale. Evenwicht fruit/ kruid/ alcohol.
- G: 15
Opmerking:
Werden u gracieus aangeboden :
Wijn 1 : Yvo Meynen
Wijn 2 + 3 : Bert Gilles
Wijn 4 : Lieve Gryffroy
Wijn 11 : Lieve Bartholomeus
 |
Enkele sfeerbeelden |
 |
Slotbeschouwing | Activiteiten
Volgende bijeenkomst: diner Rembrand : ma 16 juni 19.30 u. Be there!
Eerste bijeenkomst volgend werkjaar: 8 sept. Miloheem 20.00 u.: Ivo G.
 |
|