2003: Chileense Carmenère |
 |
10 maart 2003
door Ivo Geerinckx
Verslag: Bert Gilles
Afwezig: Jaak |  |
|
Intro | Carménère: terug van weggeweest
Zuiver genetisch kan de Carménère beschouwd worden als de voorvader van de alombekende Merlot-druif. In frankrijk zelf zogoed als verdwenen – willig slachtoffer van de verwoestende Phylloxera-plaag- overleefde het ras in Chili. In de slipstream van de wereldwijde herontdekking en herwaardering van oude en/of regionale druivenrassen, geraakte de Carménère stilaan maar zeker uit de anonimiteit. Maar is de kwaliteit ook van de partij? Proeven maar!!!
 |
Welke Wijnen | Blindproef (meegebracht door Paul)
Nero d’Avola, sicilië, Firriato 2000
14% alc / 9.30 €
- Visueel: Kriek met paarse robe, gemiddelde concentratie.
- Neus: Kruidige aanzet, middelrijp donker bosfruit, paprika, licht vanilleus.
- Smaak: Bescheiden zuur; volop droge maar smakelijke tannines. Donker fruit, boisé, cacao. Droogkruidige finale.
Terra Andina - Carmenère
Jaartal: 1999
Herkomstgebied: Curico Valley
Wijnhuis: Viña Terra Andina
Blend: 100% Carmenère
Alcohol: 13,5%
Prijs 6,25 EUR
Gekocht bij: Terclavers
- Visueel : Kersenrood ; gem. concentratie.
- Neus: Gesloten, moeilijk te doorgronden neus. Alcohol, donkere braam.
- Smaak: Speelse zuren met aanzet van redelijk bitterre tannines, mokka, zwartre chocola.. Meubelhout en sigarenkistje in finale.
- Conclusie: Evolutie in de toekomst?
- G: 13 / 6.25€.
Casa Donoso Carmenère
Jaartal: 2000
Herkomstgebied: Maule Valley
Wijnhuis: Viña Casa Donoso
Blend: 83% Carmenère – 17% Cabernet Sauvignon
Alcohol: 13,5%
Prijs 6,30 EUR
Gekocht bij: Taste
- Visueel : Kers met licht paarse robe. Grote concentratie.
- Neus: Bosfruit, chocola, vanille.
- Smaak : dadels en vijgen. Donker gedroogd fruit.Krachtige maar smakelijke tannines.
- Conclusie: volle, krachtige wijn. “Merlot – met – schouders”.
- G : 13 / 6.30€
Undurraga Reserva Carmenère
Jaartal: 2001
Herkomstgebied: Colchagua Valley
Wijnhuis: Viña Undurraga
Blend: 100% Carmenère
Alcohol: 13%
Prijs: 8,49 eur.
Gekocht bij : Delhaize
- Visueel: Rijpe kriek. Z.g. concentratie.
- Neus: Zeer donker, gedroogd en geconfijt fruit. Licht vanilleus, zwarte chocola, leder. Stevige alcohol.
- Smaak : Volop krachtige tannines, zwarte chocola, gedroogd fruit. Krachtige, gloedvolle alcohol.
- Conclusie: Degelijke, geschakeerde wijn.
- G: 14 / 8.49€
Caliterra Carmenère
Jaartal: 2000
Herkomstgebied: Colchagua Valley
Wijnhuis: Errazuriz : Robert Mondavi
Blend: 98% Carmenère – 2% Merlot
De wijn heeft gedurende 8 maanden gerijpt op vaten van Franse en Amerikaanse eik
Alcohol: 14%
Prijs: 12 EUR.
Gekocht bij : World-wide-wines
- Visueel: Diep kersenrood met paarse tint. Z.g. concentratie.
- Neus: Vlierbes, zwarte pruim, framboos en cassis. Vold. alcohol.
- Smaak: Ronde, licht zoete “foxy” aanzet, kruidig en gloedvol. Kruidige, specerijrijke toets.
- Conclusie: Fruitig, confituur-impressie.
- G: 12.5 / 12€.
Terranoble - reserva
Jaartal: 2000
Herkomstgebied: Maule Valley
Wijnhuis: Viñedos TerraNoble
Blend: 100% Carmenère
De wijn heeft gedurende 8 maanden gerijpt op vaten van Franse eik
Alcohol: 14%
Prijs: 12,85 EUR.
Gekocht bij : Rabotvins
- Visueel: donkere, inktkleurige concentratie.
- Neus: Puur zwart fruit, wildgeur. Romig met fijne kruidigheid. Krachtige alcohol.
- Smaak: Bittere, droge, maar smakelijke tannines. Kruidnagel, peper en kruiden in de finale.
- Conclusie: Kracht, lengte en concentratie te koop.
- G: 13.5 / 12.85€
Santa Carolina “Barrica Selection”
Jaartal: 2000
Herkomstgebied: Rappel Valley
Wijnhuis: Viña Santa Carolina
Blend: 100% Carmenère
De wijn heeft gedurende 10 maanden gerijpt op vaten van Franse eik
Alcohol: 13,5%
Prijs: 13,85 EUR.
Gekocht bij : Wine world
- Visueel : Kersenrood, gr. concentratie.
- Neus : Donker fruit, alcohol, vanille.
- Smaak : Conform neus. Smakelijke, donkere tannines, licht zoet en vanilleus. Kruidig.
- Conclusie: Goed gemaakte wijn.
- G: 14.5 / 13.85€.
Casa Donoso “1810” Carmenère
Jaartal: 1999
Herkomstgebied: Maule Valley
Wijnhuis: Viña Casa Donoso
Blend: 80% Carmenère – 20% Cabernet Sauvignon
De wijn heeft gedurende 12 maanden gerijpt op vaten van medium toast Amerikaanse eik.
Alcohol: 13,5%
Prijs: 16 eur.
Gekocht bij : Taste
- Visueel : Inktachtige kleurconcentratie.
- Neus: Houttoets – Am. Eik!- . Vanille, champignons, teelaarde. Rijp zwart fruit en alcohol.
- Smaak: Licht zure aanzet. Droge, maar vlotte tannines. Zacht en aangenaam. Ronde smaak.
- Conclusie: rijpe, volle wijn.
- G: 15.54 / 16€.
 |
Chili Informatie | Geschiedenis van de wijncultuur in Chili
De wijnbouwcultuur in Chili is oud. De Spaanse conquistadores, en in hun kielzog de missionarissen, brachten er de wijnstok. Onder het mom dat ze de wijn nodig hadden voor de eredienst, vestigden ze zich overal, vb. in Santiago, bij San Fernando, bij San San Felipe, bij San Bernardo, bij San Enrique, bij San Antonio, bij San José en bij… Dit gebeurde zo'n kleine 500 jaar geleden.
Tot in de 19e eeuw werd er louter wijn geproduceerd voor de binnenlandse markt. Maar in 1851 verschenen, in de bagage van Europese immigranten, de eerste Franse druivenvariëteiten in Chili en vanaf 1877 kwam er, onder impuls van diezelfde immigranten, de export op gang.
Door internationale en nationale verwikkelingen is dat met ups en downs gepaard gegaan.
Maar sinds het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw gaat het crescendo met wijnland Chili.
In 1979 heeft Miguel Torres zich in Chili gevestigd en er allerlei nieuwe inzichten en technieken geïntroduceerd. In wezen staat Miguel Torres aan de basis van de renaissance van de Spaanse én de renaissance van de Chileense wijnbouwcultuur. Tien jaar na de komst van Torres - overigens niet door zijn toedoen, dit om misverstanden te voorkomen en om de machtspositie van Torres niet te veel op te blazen - moest dictator Augusto Pinochet eindelijk een stap terug doen. Sindsdien is Chili een rijzende ster aan het internationale wijnfirmament.
Maar om nu te zeggen dat Chili een nieuw wijnland is. Hoewel… |
|
De afgelopen 15 jaar is de wijnindustrie in Chili vreselijk hard gegroeid.
Het wijngaardareaal van het land ligt anno 2002 reeds iets boven de 100.000 hectaren, terwijl Hubrecht Duijker in zijn in december 1999 verschenen boek "Charmante wijnen van Chili" als cijfer van 1998 "een kleine 75.000 hectaren" noemt. Op zichzelf is 100.000 hectaren nog niet veel, getuige de 117.000 hectaren die er alleen al binnen het Bordeauxgebied zijn en ooit was er in Chili reeds zo'n 100.000 hectaren wijngaard, maar dat oppervlak was voor een zeer groot deel met de inheemse país beplant. Na een periode van snelle afname van het wijngaardareaal, is er nu dus niet alleen weer groei, maar ook een substantiële verandering in de aanplant. Nobele variëteiten krijgen de overhand. Cabernet sauvignon is nu met 37.000 hectaren (47% van de totale aanplant) de meest geziene. País is nog nummer twee, maar merlot zit deze typisch Chileense variant reeds dicht op de hielen.
En wat te denken van de carmenère. Ook, en dat is minstens zo interessant, is er een permanente zoektocht naar nieuwe, steeds betere wijnbouwdistricten.
 |
Wijnregios | De wijnregio's en subregio's van Chili
 | Er zijn vijf wijnregio's in Chili te onderscheiden:
- de Atacama Regio,
- de Coquimbo Regio,
- het Aconcagua-gebied,
- de Centrale Vallei
- en de Zuidelijke Regio.
Deze gebieden worden allen onderverdeeld in subregio's. Binnen deze deelgebieden is sprake van zones en daaronder vallende districten. Op de etiketten van de wijnen treft men vooral de namen van regio's en subregio's aan. |
1) Regio Atacama:
- Copiapó Vallei
- Huasco Vallei
2) Regio Coquimbo:
- Elqui Vallei met de zones: Vicuña en Palihuano
- Limarí Vallei met de zones Ovalle, Montepatria, Punitaqui en Río Hurtado
- Choapa Vallei met de zones Salamanca en Illapel
3) Regio Acongacua:
- Acongacua Vallei met de zone Panquehue
- Casablanca Vallei
4) Regio Centrale Vallei:
- Maipo Vallei met de zones Santiago, Pirque, Puente Alto, Buin, Isla de Maipo, Talagante, Melipilla
- Rapel Vallei met de zones Valle de Cachapoal met de districten Rancagua, Requinoa, Rengo, Peumo, Rauco, Romeral en de zone Valle de Colchagua met de districten San Fernando, Chimbarongo, Nancagua, Santa Cruz, Palmilla, Peralillo, Apalta
- Curicó Vallei met de zones Valle del Teno en de Valle del Lontué met de districten Talca, Pencahue, San Clemente, Sagrada Familia, Molina
- Maule Vallei met de zones Loncomilla Vallei, San Javier, Villa Alegre, San Rafael, Parral, Linares en de Tutuven Vallei met het district Cauquenes
5) De zuidelijke regio:
- Itata Vallei met de zones Chillán, Quillón, Portezuelo, Coelemu
- Bio Bio Vallei met de zones Yumbel en Mulchén
- Atacama - Copiapó en Huasco Vallei.
In deze valleien in de noordelijke woestijn van Chili worden vooral tafeldruiven geteeld en druiven voor het wijndistillaat Pisco.
Coquimbo - Elqui, Limari, Choapa, Ovalle, Rio Hurtado
Ook hier worden vooral tafeldruiven en druiven voor Pisco verbouwd. De enige wijnproducent is Francisco de Aguirre, die zeer goede wijnen weet te produceren op de kalkhoudende droge kleigrond.
Aconcagua Regio
De Aconcagua Regio is onderverdeeld twee aparte gebieden: de Aconcagua - en de Casablanca Vallei. De eerste is een vlakke, dwars over het land liggende regio tussen de bergen van de Andes en de zee. De Aconcagua is drie tot vier kilometer breed en wordt omringd door bergen met een hoogte van 1.500 tot 1.800 meter boven zeeniveau. Het gebied heeft een warm, mediterraan klimaat. De maximumtemperatuur is gemiddeld 30°C in de zomer, met een gemiddelde jaartemperatuur van 14° en dagtemperatuurschommelingen in de zomer van 15° to 20° C, waardoor de vorming van suiker in de druiven wordt bevorderd. Het gebied geniet veel zonlicht: het is er zelden bewolkt en het aantal onbewolkte dagen ligt tussen de 204 en 300 dagen per jaar. Er valt gemiddeld 250 mm neerslag per jaar en in de periode van november tot april is het relatief droog.
Viña Errazuriz is al sinds de tweede helft van de 19e eeuw in het bezit van de estate dicht bij de rivier Aconcagua ten noordwesten van Santiago. Hier wordt vooral rode soorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah en Cabernet Franc geteelt.
De Casablanca Vallei ligt op de kustvlakte, met lage heuvels en flauwe hellingen op minder dan 400 meter boven zeeniveau. Het warme, gematigde klimaat in het gebied wordt sterk beïnvloed door de lichte zeewinden, waardoor de algehele temperatuur enigszins wordt getemperd. In de zomer is het gemiddeld 25°C en de gemiddelde jaartemperatuur is 14°C. Er valt gemiddeld 450 mm neerslag per jaar en de periode van november tot april wordt beschouwd als droog. In de Casablanca Vallei was er tot in de jaren tachtig voornamelijk sprake van veeteelt. De laatste jaren ontdekken steeds meer wijnboeren de kracht van deze vallei, en er wordt veel geïnvesteerd in moderne wijnbouwtechnologie.
De belangrijkste cepages die u hier aantreft zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De wijnen uit deze moderne wijnvallei zijn fris, levendig en zeer aromatisch, dankzij de koude
golfstroom langs de kust en de koele nachten. Grote namen uit de vallei zijn Morandé (de
pionier in Casablanca), Veramonte en Thierry Vilard.
De Centrale Regio
Maipo vallei
De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. De vallei ligt dwars over het land, van het Andes-gebergte in de zuidelijke richting naar de Grote Oceaan. Aan de oostkant
ligt de Maipo ongeveer 1.000 meter en aan de westkant 500 meter boven zeeniveau. Door deze natuurlijke helling bestaan er binnen de vallei verschillen in de wijnbouw. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart
en een gemiddelde neerslag van 330 mm per jaar. De temperatuurverschillen aan de voet van de Andes kunnen in de loop van het wijnseizoen oplopen tot 20°C.
Men vindt hier vooral de bekende rode druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Carmenère.
De wijnen smaken elegant en klassiek, en vooral de Cabernet Sauvignon heeft een constante hoge kwaliteit. Undurraga, Concha y Toro, Santa Emiliana en Santa Rita zijn slechts een paar van de viñas die hier hun wijnstokken hebben.
Rapel Vallei
De bergketen langs de kust vormt de westelijke zoom van de vallei. De gemiddelde hoogte is
minder dan 500 meter boven zeeniveau, zonder uitgesproken pieken. De wijngaarden liggen
op 600 meter boven zeeniveau aan de westzijde van de vallei en op 1.000 meter boven zeeniveau aan de oostkant, in de uitlopers van de Andes. Het klimaat, dat wordt omschreven als lichtvochtig mediterraan, staat onder invloed van het hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. De Rapel Vallei
is een zeer veelzijdig gebied en kent vele microklimaten. De gemiddelde neerslag bedraagt 710mm per jaar en de sterke wind zorgt voor grotere temperatuurverschillen. De temperatuur is gemiddeld 14°C per jaar en bereikt in januari een maximum van 32°C. De grond, doorkruist door de rivieren Cachapoal en Tinguiririca, bestaat uit vruchtbare klei, leem kalk en zand. Blauwe druiven komen
hier het meest voor en de Merlots worden tot de beste in Chili gerekend.
Viu Manent, Anakena, Morandé zijn slechts een paar van de namen uit dit gevarieerde wijngebied, waaronder de Colchagua Vallei telt. De meeste wijnstokken dragen Carmenère, Syrah en Cabernet Sauvignon. De carmenère is zacht en delicaat, de Syrah zeer geconcentreerd en krachtvol. De Cabernet is iets bescheidener maar wel bijzonder van smaak. Men komt hier namen tegen als Conosur, Bisquertt, Miguel Viu, Casa Silva en Montes, die hier zijn Montes Alpha produceert in
het Apalta district. Ook andere wijhuizen zoals Santa Rita en Casa Lapostolle zorgden voor het prestige van deze zone.
De Cachapoal Vallei biedt kruidige aristocratische wijnen, van cepages zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en een uitstekende Carmenere, die doet denken aan chocolade en aardbeienmermelade.
De vallei herbergt o.a. de wijnhuizen Santa Monica en La Rosa.
Curicó Vallei
Het landschap is verdeeld in drie duidelijk afgetekende stroken: de grote bergketen van de Andes,
de vlakte in het midden en de bergketen aan de kust. De wijngaarden bevinden zich vooral op de vlakte en op de hellingen aan de kust. Deze zone heeft een lichtvochtig mediterraan klimaat en wordt beïnvloed door het hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. Het verschil in temperatuur
tussen dag en nacht is meestal om en nabij 15°C, hetgeen een langzame rijping van de druiven tot gevolg heeft, wat ze krachtig maar toch zacht van smaak maakt. Moderne wijnen worden hier door bijvoorbeeld het wijnhuis Miguel Torres gecreëerd. Verder zijn hier o.a. Viña Echevarría, San Pedro en Valdivieso gevestigd.
Maule Vallei
De Maule Vallei bestrijkt ongeveer 30% van de totale wijnoppervlakte in Chili en is daarmee het grootste wijnproducerende regio van het land. Dit gebied vormt een brede, in de lengterichting gelegen vallei met golvende heuvels, aan de westkant afgebakend door de bergen aan de kust en aan de oostzijde door de Andes. Het klimaat is lichtvochtig mediterraan. De winter wordt gekenmerkt door hevige neerslag met een gemiddelde van 730mm per jaar, gevolgd door een lang, droog seizoen met zonnig weer en hoge temperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur is 14°C en
in januari stijgt de temperatuur tot een maximum van 32°C. De temperatuurverschillen tussen dag
en nacht zijn tussen de 15° en 18°C. Echter is er in de winter kans op nachtvorst, waar de wijnboeren zich tegen wapenen met verschillende technieken om de lucht tussen de wijnstokken warm te houden. Er groeien blauwe en witte druiven, zoals Merlot, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Bouchon, Carta Vieja, Segú Ollé en Balduzzi maken hier hun wijnen.
Zuidelijke valleien
Andere valleien waarin wijnbouw plaatsvindt zijn bijvoorbeeld de Itata en de Bío-Bío in de zuide-
lijke regio. De Itata Vallei biedt een halfvochtig mediterraan klimaat met een jaarlijkse neerslag
van tussen de 650-700 millimeter. De grond heeft een bruinrode kleur en is van vulkanische oorsprong. Het gebied is geschikt voor blauwe en witte druiven en de oorspronkelijke aanplant
van de País maakt steeds meer plaats voor hoogwaardige druiven.
De zuidelijkste wijnregio (rond de 600 kilometer van Santiago), vernoemd naar de rivier de Bío-Bío, strekt zich uit van de stad Los Angeles tot aan de voet van het Andesgebergte. In dit koele dal
rijpen de druiven langzaamen vormen regens en vorst een gevaar. De jaarlijkse regenval ligt tussen de 700-1200 millimeter en de gemiddelde temperatuur is 14 graden. De temperaturen van dag en nacht kunnen rond de 17 graden verschillen. Men vindt hier vooral een frisse, fruitige Chardonnay, Pinot Noir, Riesling en Gewürztraminer.
Voor meer details: http://www.echile.nl/nl_wijn.htm
 |
Extra info | 
 |
Slotbeschouwing | Mits goede selectie, vinificatie en aangepaste lagering verdient deze druif ongetwijfeld haar plaats in de wijnwereld!
Overigens mag de tendens tot revival van oude, “vergeten” rassen als een heuse weldaad voor de wijngenietende wereldgemeenschap beschouwd worden.
Dank aan Ivo voor de fijne selectie.
Volg. avond: Gewürztraminer door Theo; blindproef: Lieve G. |
|