2003: Corbières |
 |
5 mei 2003
door Jacques Luyckx
Verslag: Bert Gilles |  |
|
Intro | Corbières verticaal geproefd door Jacques
Wie kent de Corbières niet als de streek, ver in het Zuiden van La Douce France, als steun-en rustpunt gelegen aan de Route du Soleil? De klok tikt er ietwat trager, de Fransen zijn er wat gemoedelijker dan in het nijvere Noorden en ze brengen een ruim deel van hun tijd door met zich af te vragen of het allemaal niet wat eenvoudiger en rustiger kan. Deze –overigens benijdenswaardige, want op onthaasting gerichte- levensfilosofie heeft uiteraard ook zijn expressie gevonden in het karakter van hun wijnen: recht-voor-de-raaps, toegankelijk in hun eenvoud en zonder Parijse snobsnufjes of grootsteedse liflefjes.
Toch heeft ook hier zich een stille revolutie voltrokken: deels uit zuivere ambitie, deels om het gat van de te dure kwaliteitsbordeaux te vullen, zijn een reeks jonge, eergierige wijnbouwers begonnen aan de realisatie van een groots project: Corbières tot stand brengen die de vergelijking met hun Bordelese broeders zouden kunnen doorstaan op het vlak van kwaliteit en concentratie maar ook, op termijn, van uitstraling, nationaal en internationaal.
Andermaal een groots opgezette vergelijkende proef, met dank aan het onvermoeibare speurtalent van Jacques, om theoretische beschouwingen aan de onverbiddelijke realiteit van neus en verhemelte te toetsen!!
Alaaf!!!
 |
Welke Wijnen |
1. BLIND: Petite Syrah, Harmony Vineards 2001 Reserve (meegebracht door Ronny)
- Visueel: Diepkriek met paarse rand. Inktachtige concentratie.
- Neus: Zeer vanilleus van aanzet, bloemig, kriek en cassis. Stevige alcohol. Tabak en kruidnagel.
- Mond: Massaal krachtige, zeer droge tannines, gevolgd door cacaopoeder, donker en zwart bosfruit. Goede lengte en evenwicht fruit-kruidigheid.
- Conclusie: Krachtige, stoere, Zuiderse wijn.
- G: 14.5 / 8.40 €
2. Corbières Castelmaure 89 (vrac)
- Visueel : Geëvolueerd robijnrood. Optimale helderheid.
- Neus: Wat ingehouden neus van gekookt fruit met, naar verhouding, veel alcohol. Tabak, krieken op alcohol, rode besjes. Kruidig accent.
- Mond: Levendige tannines, eerder jong en middelrijp rood fruit: rode besjes, framboos. Al bij al toch wat afgevlakt, over the hill. Krachtige, gloedvolle alcoholfinale.
- Conclusie: Nog niet versleten, maar wel wat over de top heen wegens afgebouwde tannines.
- G: 10.5 / 2 € (!)
3. Corbières Castelmaure 92 (vrac)
- Deze wijn gaf een levendige impressie van de oneindige Portugese kurkwouden ten beste. Mooi beeld weliswaar maar snuffelsgewijze niet te doen, helaas…
4. Corbières Castelmaure 93 Cuvée La Pompadour.
- Visueel : Robijnrood met evolutie.
- Neus: Duidelijk Madeira, porto-achtig, caramélisé, overrijp donker fruit, kaneel. Pruimencompote en boerenjongens.
- Mond: Krachtige, maar wat muffige, overrijpe smaak. Bescheiden tannines. Toch nog behoorlijk evenwicht.
- Conclusie: Bobbejaan was over the hill…
- G: 11.5 / 6 €.
5. Corbières Castelmaure 93
- Visueel : Geëvolueerd robijnrood.
- Neus: Lichte oxydatie, wat metalig. Rijp donker fruit. Wat muffig met stevige alcohol.
- Mond: Levendig zuur met smakelijke, droge tannines. Jonger, rood fruit (noordkriek). Eerder bescheiden afdronk. Peper in de finale.
- Conclusie: Net over de top.
- .G: 11.5 / 2 €.
6. Corbières Castelmaure 96. Fût.
- Visueel: Robijnrood.
- Neus: Wat moeilijker te doorgronden neus. Bosgeur, champignons, gebrand vat. Bescheiden fruitigheid.
- Mond: Zachter, soepeler en rondere tannines. Rijp geconfuijt fruit. Peper in de finale. Zeer behoorlijke lengte.
- Conclusie: Soepel, verfijnd, lengte.
- G: 13 / 6.5 €.
7. Corbières Castelmaure 96 Cuve.
- Visueel : Kriek.
- Neus : Vijgen en dadels. Acaciahoning. Mooie, verfijnde neus. Rijper rood fruit.
- Mond: Levendige, pittige tannines, aangevuld met fris zuur. Donker bosfruit: framboos en braam.
- Conclusie: Goed uitgebouwde wijn.
- G: 13 / 2.25 €.
8. Corbières Castelmaure 98 Cuvée des Pompadour
- Visueel : Jongere aanblik.
- Neus: Accenten van rijper rood fruit. Tabak. Ronde en soepele impressie. Stevige alcohol.
- Mond: Mooie, soepele en zeer smakelijke tannines, vanilleus accent. Fijne houtlagering. Gedroogd zwart fruit en peper in de finale.
- Conclusie: Klassewijn maar mag niet te lang meer kelderen.
- G: 14 / 7.5 €.
9. Corbières Castelmaure 98 Cuve.
- Visueel : Volle kriek.
- Neus: Vijgen. Vanille en vlierbes; kruidig en peperachtig. Rijper rood fruit. Tabak en droogkruidigheid.
- Mond: Kruidig accent met vlierbes en stevige, maar ronde tannines, mooi in evenwicht met rood fruit, braam en pruimen.
- Conclusie: Evenwichtige wijn.
- G: 14.5 / 2.5 €.
10. Corbières Cuvée des Pompadour. 99
- Visueel : Kriek met paarse tint.
- Neus: Zeste van citrus met wat rijper rood fruit, amandel en vuursteen, vat,. Krui*dig en verfijnd.
- Mond: Volle, bitter-soepele tannines, levendig zuur (sinaas), wat droger maar smaakvol donker bosfruit.
- Conclusie: volle, smakelijke wijn.
- G: 14 / 7.90 €.
11. Corbières Cstelmaure 99 Cuve.
- Visueel : Kriekenrood.
- Neus : In de aanzet een beetje rubber. Jong rood fruit: kruidig en fruitig tegelijk. Stevige neus.
- Mond: Krachtige, soepele en smakelijke tannines, levendig zuur, rijp rood fruit en vanille.
- Conclusie: Goed uitgebouwde Corbières.
- G: 13.5 / 2.5 €.
12. (extra) Corbières Castelmaure Grande Cuvée 96. 50% Grenache, 50% Syrah.
- Visueel: Robijnrood.
- Neus: Zeer rijp rood en geconfijt fruit: aardbei, aangevud door donkerder fruit. Stevige alcohol. Peper en kracht.
- Mond: De smaak is duidelijk Syrah-getypeerd: leder, levendig zuur, krachtige, droge maar soepele tannines.
- Conclusie: Kracht, evenwicht en finesse.
- G: 13.5 / 10.05 €.
 |
Corbières Informatie | Geschiedenis
Corbières kent al zeer lang wijngaarden.
Toen Frankrijk na de phylloxera terug aan opbouwen dacht, werd de streeks van Corbières getransformeerd in een terrein voor massaproduktie.
Rond 1900 kwoteerden de handelaars, die de wijnmarkt beheersten, deze wijnen als weinig kwalitatief en de samenstelling als ronduit ruw. Plaatselijk was er ook weinig economische interesse om uit de neerwaartse spiraal te geraken.
Een 1ste officiële promotie kwam er pas in 1951 met de klassering VDQS (vin de qualité superieure).
De goede voorbereiding in de jaren 70 met tafelwijnen en zoete (VDN) wijnen (vin doux naturel), resulteerde in 1985 in de toekenning van AOC.
De erfenis was echter zwaar. De streek kende alleen carignan (*die overal was aangeplant).
Ingenieurs maakten Corbières terug aantrekkelijk met hun macération carbonique.
De terreinen werden opnieuw ingedeeld. Deze langs de zee gelegen werden mild beïnvloed door het Middellands zeeklimaat.
De westelijk gelegen stukken, frisser gebied, hadden weer invloed van de oceaanwinden.
De binnenste stukken, ingesloten door het reliëf, hebben een micro-klimaat. Deze stukken noemt men nu terroirs.
Na een eeuw van anonieme wijnen heeft Corbières stilaan terug een identiteit gekregen.
Automatisch kwamen er conflicten tussen de terroirs, maar de verantwoordelijken van de regio Languedoc-Roussillon kregen de interne conflicten geregeld en houden sindsdien toezicht op de kwaliteit en de verscheidenheid van de wijnen.
(* carignan is van spaanse origine een aanplant met een late vorming van knoppen, wat ook late rijpheid meebrengt door dit laat knoppen vormen ontsnappen ze bijna altijd aan de late voorjaarsvorst ze zijn zeer goed bestand tegen uitdrogen.
Huidig volume van de AOC Corbières
19.000 ha verdeeld over 87 gemeentes van het departement l’Aude.
De oogst 2001 bedroeg 700.821 hl AOC.
In languedoc-Roussillon neemt Corbières de 1ste plaats in van het produktievolume en de 4de plaats in de AOC in heel Frankrijk.
De rode wijnen vertegenwoordigen 95%, rosé 3,5% en wit 1,5%.
De produktie wordt verzekerd door 40 Cooperatives en 332 partikuliere kelders.
De cooperatives in Corbières
40 ondernemingen produceren 2/3 van het totaal.
Het merendeel van de wijn wordt verkocht in “vrac”. Sommige cooperatives doen zelfs helemaal géén botteling.
Modernisering heeft twee cooperatives doen investeren in reductie van rendement per ha. Hierbij wordt een speciale techniek toegepast op de wijnstokken.
De methode bestaat erin om een kwalitatieve ent te maken op de wijnstok, die op het uitgekozen terrein geplant was en geschikt is voor die oogst.
Dit doen ze onder strikt toezicht en begeleiding van bourguignon Dominique Laurent en van rhôdanien Michel Tardieu.
Het zijn de cooperatives 'Caves de Camplong' en 'Castelmaure' die ermee begonnen.
De geproduceerde wijnen, respectievelijk genoemd la “C” van Camplong en la “3” van Castelmaure
Zijn het resultaat van deze ingreep.
De prijs van deze wijnen liegt er niet om : in 2001 rond de € 20,00 per fles (vertrek Cave).
Castelmaure begon in 1996 met dit projekt.
Patrick de Mariën (directeur) en Bernard Pueyo (regisseur), beiden van de Coop. van Castelmaure zijn eigenlijk de pioniers van de toegepaste methode.
Enkel de best georganiseerde cooperatives kunnen deelnemen aan deze operatie. Deze ent (of griffe) heet de griffe Tardieu-Laurent en brengt een enorme meerwaarde mee.
De oogst van 1998 werd reeds deels van deze percelen gedaan.
In de beginfase werd deze behandeling slechts op een zeer klein deel van de aanplant toegepast, maar na het schitterend resultaat van het begin, zijn
zelfs de grootste septici en critici ingetapt voor een gelijkaardig experiment.
Waar het wijnsyndicaat dit project wil ondersteunen, zal het ongetwijfeld navolging krijgen.
Eindelijk is er beweging in Corbières…
 |
Recente Oogst info | De kwaliteitswijnen van Corbières hebben onder meer een neus van leder van goede kwaliteit en lage dierlijke geuren. In de smaak zijn er notities van terroir en zwart fruit. Ze zijn opmerkelijk fris en hebben stevige tannines.
De samenstelling van de wijnen vanaf de oogst 2001 ziet er uit als volgt :
Corbières AOC (ordinaire) vrac : 50% Carignan, 30% Grenache noir en 20% Syrah. (€ 5,55/fles)
Macération carbonique. Opvoeding van de wijn in stalen tanks.
Cuvée “La Pompadour” : 50% Carignan, 30% Grenache noir en 20% Syrah. (€ 7,90/fles)
Opvoeding van de wijn in eiken vaten van 1, 2 en 3 jaar oud.
(intense en kleurrijke neus,gourmande, van rijpe kersen begeleidt deze wijn naar een verleidelijk romige en stevige smaak, die een onmiskenbaar potentieel voorspellen)
La Grande Cuvée “Castelmaure” : (€10,53/fles)
50% Syrah, 50% Grenache noir (met een te verwaarlozen deel divers)
Opvoeding van de wijn 75% in nieuwe eiken vaten en vaten van 1 en 2 jaar oud en 25% in stalen tanks.
(meer uitgesproken dan de vorige het houterige speelt in op een diepte van grote kwaliteit. Een grotere finesse wijst op een goede evolutie)
Jammer genoeg was de verkoop van de Cuvée N° 3 van 98 en 99 reeds uitgeput zodat we de kennismaking tot een latere datum moeten uitstellen.
 |
Slotbeschouwing | Merkwaardige vaststelling: Naarmate de millésimes jeugdiger werden, steeg ook de perceptie van kwaliteit. Licht dit aan de eerder bescheiden ouderingscapaciteit van de doorsnee-Corbières? Deels allicht maar het lijkt eveneens duidelijk dat evenwicht, breedte in aromatisch vermogen en smaakpotenieel merkbaar zijn toegenomen in dit laatste decennium.
Corbières is wel degelijk op de goede weg en verovert zich traag maar zeker een plaats in de hogere klasse van het wijnwereldje.
Nu nog de erkenning…
Volgende avond: Millesime-vergelijking door Bert |
|