Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2013: Oude Wijnen
Wanneer en Wie30 september 2013
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert & Adriaan
IntroHet ouderingseffect van wijn of de kunst van het Waardig Ouder Worden

In tegenstelling met wijd verbreide volkswijsheid, genre “…deze waardevolle medewerker is zoals de wijn; hij wordt beter met de jaren” , is het niet zo dat wijn per definitie betert met het ouderen. Het vermogen tot ouderen is namelijk gebonden aan een aantal voorwaarden en factoren, zoals de kwaliteit van het millésime zelf.
Een goed wijnjaar geeft stevige tannines, voldoende suikers en zuren om een goede lagering mogelijk te maken. Ook de druivensoort
(denk aan Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah en andere Malbecs) speelt, door haar tanninestructuur en potentieel alcoholgehalte, een belangrijke rol.
Ook niet zonder belang is de vinificatietechniek ( macération carbonique geeft fruitige maar weinig houdbare wijnen :(Beaujolais Nouveau…) en ook de structuur van de ondergrond speelt mee ( graniet en kiezel…)
Tot slot geeft een min of meer lange lagering op eikenhout serieuze overlevingskansen aan zelfs witte wijnen die het, gezien hun geringe tanninegehaltes, normaal niet lang zouden uitzingen. De witte Graves zijn daarvan een treffende illustratie.
Zijn alle voornoemde factoren in positieve zin van toepassing, dan kan het nog deerlijk mislopen als de wijn in slechte omstandigheden is bewaard: Te hoge/lage bewaartemperatuur, de dagelijkse “jojo” van grote temperatuurverschillen, verticale lagering, intense trillingen of de dichte nabijheid van chemische troep kan je lievelingsfles zo in een vloeibare nachtmerrie omtoveren. Koester ze dus met gepaste liefde en tederheid, de beloning zal van een onvergelijkbare gulle zaligheid zijn!

Naar Top
De Selectie


1. Cru Lacareyre, St.-Croix du Mont ‘55 (Adriaan)

Geëvolueerde kleur van oud goud.
De neus geeft aroma’s van saffraan, noten en sherry vrij. De wijn komt zeer zoet op de tong, onmiddellijk gecounterd door een stevige bittertoets en speels zuur. Rijstpap en geöxideerde appel maken het plaatje compleet, terwijl in de finale, de zoetigheid wat wegdeemstert.
G: 13.5


2. Cru Fournalas, Haut Sauternes 1947 (!) (Adriaan)

Heldere, uitgesproken ambertint (niveau laagschouder…)
Belegen oude sherry, kandijsuiker en honing kleuren de neus.
De wijn toont zich zoet in de aanzet met levendig zuur en bitter in de opvolging. De wijn vertoont een wat droog tanninegevoel. Goede lengte van de afdronk met wel wat beperkt aromatisch profiel. Tot onze verrassing blijkt deze wijn allesbehalve “versleten”, met dank allicht aan het schitterende wijnjaar 1947!
G: 14.75


3. Cru Fournalas, Haut Sauternes 1959 (Adriaan)

Oud goud / whiskykleur.
De neus komt een tikje muffig over met tonen van oud hooi, noten, honingraat en boenwas.
Zoet van aanzet, in balans met bittertoets, rijpe abrikoos en dito ananas en gekonfijt fruit. De afdronk is ietwat korter.
G: 13.5


4. Côtes du Jura, Chardonnay 2005 (Bert)

Zuiver gouden tint.
Stalgeur, gist en geraspte appel kenmerken de neus.
Op de tong merken we levendig zuur, selder, rabarber en melkzuur.
De wijn komt wel wat zerpig over.
G: 12


5. Les Dômes de Chenonceau, Pinot Noir, Loire 2000 (Bert)

Geëvolueerde kleur van mahonie.
Drop en donker bosfruit in de neus.
Stevige tannines in de aanzet, soepele zuren en donker bosfruit op de tong.
Volle smaak!
G: 12


6. Ch. Mansenoble, Corbières 2000 (Bert)

Mahonie met een spatje bruin.
Kruidigheid van peper, kruidenkoek, thijm, gember, drop en bosfruit.
In de smaak andermaal (zoute) drop, zeer stevige, droge maar aangename tannines en zuren op maat. Donker bosfruit en een kruidige, peperige finale kleuren de afdronk.
G: 14.5


7. Pommard , Bourgogne 1953 (Adriaan)

Donkere kastanjekleur
Sherry in de neus maar de smaak gaf een uitgebluste wijn prijs. Jammer!
Naar Top
NabeschouwingDe selectie werd gracieus aangeboden door Adriaan, eminent bordeauxkenner, fervent Bourgondiër en in illo tempore verdienstelijk lid van onze wijnclub.
Bert had ook een goede reden om te offreren wegens kleinzoontje Syl.
Met dank van de wijnclub!

Volgende wijnproef: 7 okt. : Jaak selecteert zich te pletter!
Quote van de avond: “Tim wilde gij da karafke wel eens doorgeven?”

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be